SAN GENT (chef Joel Rammelsberg)

SAN GENT (chef Joel Rammelsberg)

Kennen jullie SAN in Gent al?
Aan de Gentse brabantdam vind je SAN, het derde bistrorestaurant van tweesterrenchef Sang Hoon Degeimbre van L’air du temps.
SAN is een duurzame, zero waste wereld-bistro met aan het fornuis de jonge dynamische en creatieve chef Joël Rammelsberg.

SAN Gent is het derde adres waar chef Sang Hoon Degeimbre zijn ‘bistronomisch’ concept presenteert. Een kom en een lepel.
Dat is de basis voor zijn visie op gastronomie in de stad, toegankelijk en ongedwongen.
Achter het fornuis van de open keuken vind je chef Joël Rammelsberg. Hij staat garant voor een elegante, creatieve en geëngageerde keuken en vindt het juiste evenwicht tussen smaken en texturen uit de tuin.
Als bewuste ecologist kiest Joël voor een duurzame keuken, gebaseerd op het zero-waste-principe.

Hij beperkt elke voedselverspilling en valoriseert elk product zoveel mogelijk in zijn geheel.”

– Filosofie SAN Gent –

SAN Gent
Brabantdam 50, Gent

CONCEPT

Ik kom niet vaak in Gent, maar als je een uitnodiging krijgt van zo’n creatieve topchef met een uniek concept, dan beweeg ik hemel en aarde om op de uitnodiging in te gaan en mij samen met The Mood of Eva culinair te laten verwennen door deze topchef met superleuk concept.

SAN concept = 1 kom + 1 lepel

That’s all chef Joël needs to create gold in a bowl!
Dit concept helpt ook om voedselverspilling tegen te gaan bij klanten.

OVER CHEF JOËL RAMMELSBERG

Zelden heb ik zo’n sympathieke, creatieve en innovatieve chef ontmoet die zo erg streeft naar zero voedselverspilling.
Elk onderdeel van de groenten en het fruit (schil, wortel, zaden,…) verwerkt chef Joël op een creatieve manier in zijn gerechten of het dresseren.
In zijn keuken spelen groenten de hoofdrol en dat proef je!
Pure smaken, intense gerechten, één voor één smaakexplosies in de mond en invloeden van over de ganse wereld. In één woord WAUW!

Chef Joël Rammelsberg is omringd door een vlot en dynamisch team: Heider, Yana en Malek.

Chef Joël is een echte artiest.
Voor hem draait het niet alleen om ‘lekker eten’ en dat proef je.
In elk kommetje proef je zijn passie, zijn overtuiging en zijn filosofie.
De heerlijke kommetjes worden gemaakt met LOKALE ingrediënten uit de tuinen van L’air du temps en Goedinge zodat elk gerecht pure en eerlijke smaken, verse producten en top kwaliteit biedt.
Ik had de eer en het genoegen om van hun lunch menu te genieten en ik was echt sprakeloos!
Dit is pure magie… die smaakcombinaties zijn ON-GE-LO-FE-LIJK!
Ik deel enkele van zijn pareltjes met jullie, maar chef Joël liet mij weten dat de gerechtjes dagelijks veranderen naargelang de oogst van de dag en het seizoen.
’s Avonds kan je genieten van de full SAN experience.
Hier komen enkele gerechtjes! Opgelet! Niet voor hongerige kijkers! 😉

SAN LUNCH

APERITIEF

We starten met een aperitiefje en enkele hapjes.
Ik koos voor de mocktail met abrikoos, ananassalie en citroenafrikaantjes en Eva ging voor de GINTO met paarse basilicum. Dat paarse kleurtje is zo mooi!
We klonken op een fantastische ervaring en een culinair hoogstandje!

  • Lepel: paksoi, rammenas en radijsbloem
  • Vork: komkommer, wasabi en pistache


Elk hapje, elk drankje zit boordevol smaakmakers!
Het zijn echte kunstwerkjes die bijna te mooi zijn om te eten.
Maar het zou ook weer zonde zijn om ze niet te eten! 😉
Het is ongelofelijk hoeveel smaken er in zo’n klein lepeltje zitten.

Boven elke tafel hing er een lekkere zadencracker te bengelen waar je af en toe een stukje van kon afbreken. Heerlijk en zoooo crispy!
In het midden van het restaurant staan verse kruiden die terugkomen in de gerechtjes.

HAPJES

Vraag mij niet om elk gerecht neer te pennen, want dat is onbegonnen werk.
Elke creatie bevat zoveel ingrediënten en smaakmakers, waardoor ik amper kon onthouden welke uitleg bij welk gerecht hoorde. Oeps!
De hapjes bestonden onder andere uit een toast, terrine, kalfstartaar, ansjovis crème, appel, basilicum, kip, enz…

VOORGERECHT
Voorgerecht: Zeeuwe mosseltjes

Het voorgerecht zat er meteen boenk op!
Zoiezo 10/10 voor presentatie, want dit is pure kunst op je bord!
Maar ook voor smaak krijgen deze zeeuwe mosseltjes een dikke 10!
Dit gerecht bevat een mix van allerlei smaakmakers.


Zeeuwe mosselen met mirepoix, groentjes, tomaat, kruiden, crème van citroen, schuim van jus met groene kruiden en een ijsje van mossel.

Pure kunst!

Het ijsje van mossel was de verrassing van de dag.
Ik heb er maar 1 woord voor… mindblowing!
Heerlijk en wat een leuke smaakbeleving in de mond.
Ik ben fan!

BIJGERECHT
Zuurdesembrood met stukjes houtskool

Bij het gerecht kregen we een versgebakken zuurdesembroodje met stukjes houtskool en hoeveboter.
Het broodje kwam recht uit de oven en was nog een beetje warm.
Dit in combinatie met die heerlijke hoeveboter smaakte hemels!

HUISGEMAAKTE KOMBUCHA

Tussendoor genoten we van een glaasje huisgemaakte kombucha.
Kennen jullie kombucha?
Kombucha is een gefermenteerde drank op basis van zwarte of groene thee.
Het is naast thee mijn favoriete drink! I just loooove it!

HOOFDGERECHT

Het hoofdgerecht bestond uit rendang van kalsfvlees met wortel, peer en kruiden.
Opnieuw alle punten voor smaak en presentatie!

DESSERT

Afsluiten doen we in schoonheid met deze lekkere dessertjes!

  • shake van notenlikeur en gelei van Belgische gin
  • amandelijs van karnemelk en geranium
  • herfstframboosjes en een crumble van witte chocolade en gekonfijte afrikaantjes
  • sorbet van pinda en abrikoos met een olie van basilicum

Deze goddelijke zoete lekkernijen zorgen voor de perfecte afsluiter!
Ze zijn om ter mooist en om ter lekkerst!
Om duimen en vingers bij af te likken! Yum!

THEE MET KOEKJES

Het is nog niet gedaan!
Op het einde kwam chef Joël ons een doosje brengen met een verrassing in.
Wat een schattige boterkoekjes!
Ik was eigenlijk meer dan voldaan en dacht dat dit als een blok op de maag ging vallen, maar nee hoor!
Deze boterkoekjes zijn super luchtig en licht.
Het perfecte afscheidssnoepje! 😉

Wat een smakelijke lunch en wat een ervaring!
We zijn nog steeds aan het nagenieten!

Wist je trouwens dat hun bestek en kommetjes speciaal worden ontworpen door het atelier Bibenbou?
Zij maakt handgemaakte borden en kommetjes voor topchef Sang Hoon Degeimbre van L’air du temps.
Stuk voor stuk pareltjes!

INTERIEUR

Bij aankomst waren we meteen onder de indruk van het interieur en de open keuken.
Van bovenuit had je een prachtig zicht op de open keuken en kon ik ongegeneerd kijken hoe ze bezig waren met de voorbereiding van onze lunch. 🙂
Een open keuken vind ik altijd een meerwaarde hebben, zeker voor een foodie zoals ik.
Ik vind het ongelofelijk interessant om te zien hoe echte chefs (geen amateurs zoals ik) te werk gaan in de keuken.

DE HANGENDE ZADENCRACKERS

HUISGEMAAKTE PRODUCTEN

In hun gerechten en aperitief en dranken maken ze vaak gebruik van huisgemaakte producten zoals de ambachtelijke Gentse notenlikeur Notekop op basis van groene walnoten en wijn, gefruit met sinaas en verfijnd met een vleugje vanille.
Daarnaast heb je ook DJIN, een Belgische kruidige en frisse gin van sterrenchef Sanghoon Degeimbre.

VEGETARISCHE LUNCH OP ZATERDAG

Liever vegetarisch? Ja, dat kan!
Elke zaterdagmiddag kan je in SAN genieten van een heerlijke veggie lunch à la chef Joël.
Dit bestaat uit een 5-gangen menu dat volledig bestaat uit groenten, vruchten, bloemen en planten uit de tuinen van Square Melon, Lothar Vilz te Waimes en L’air du temps.
Hier kom ik zeker nog eens voor terug! That’s a promise!

SAN DINER

Wil je liever voor de totale ‘SAN experience’ gaan?
Ook dat kan! Van dinsdagavond tot zaterdagavond kan je er terecht voor het DISCOVERY menu met wine pairing voor de wijnliefhebbers.
Waaraan kun je je verwachten tijdens een SAN diner?
Een tafel vol heerlijke gerechtjes!
Enkele voorbeeldjes:

  • groene kruiden crackers
  • zuurdesembrood met houtskool
  • snacks & bites
  • grijze garnalen uit de Noordzee
  • grote scheermessen uit Schotland
  • schorseneren van Goedinge
  • zeeduivel uit Lorient
  • bosduif van Fiers
  • knolselder gegaard in zoutkorst
  • Manjari chocolade – Madagascar
  • cannelé, pralines, caramel,…
  • en nog veel meer!

Beginnen jullie ook te watertanden?
Een echte aanrader voor wie graag ‘all the way’ gaat en de totale SAN experience wil.
Mijn eerlijke mening? Dit is (voorlopig) nog geen sterrenzaak, maar als je graag eens op sterrenniveau wil eten aan een betaalbare prijs, dan raad ik SAN aan!

TAKE AWAY

Wil je liever genieten van een SAN creatie bij je thuis?
Van dinsdagmiddag tot vrijdagmiddag kan je een lunch bestellen en afhalen.
Er zijn twee opties:

  • LUNCH TO GO (2 gangen + kombucha)
  • LIERNU TO GO (seizoensgroenten, lacto jus, olie van de tijd)

Ook SAN is getroffen door corona en moet daardoor de deuren sluiten tijdens de lockdown.
Hou hun social media kanalen in de gaten voor meer info over chef Joël zijn letterlijke ‘home creations’ en afhaalacties (bv. 4 chefs, 1 box) tijdens de lockdown.

BEDANKT SAN!

Samen met The Mood of Eva @ SAN Gent

MEER INFO?
GA NAAR www.sangent.be
VOLG SAN Gent VIA INSTAGRAM EN FACEBOOK.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *